Brassó megye Bihar megye Fehér megye Hargita megye Hunyad megye Kolozs megye Máramaros megye Maros megye Kovászna megye Szilágy megye

TÉRKÉPES KERESŐ


Mozgassa az egérkurzort a térképen
Szálláshelyek
Wellness hotelek
Települések
Látnivalók
Események
Fotógaléria
Fotó feltöltése
Erdélyi ételek
Erdélyi Utazás Katalógus
Ajánló
Ismertető
Szállásadóknak


Partnereink:


Vámosgálfalva

Vámosgálfalva a Kis-Küküllő bal partján fekvő Maros megyei falu, mely Gálfalva és Szőkefalva összeolvadásából keletkezett. Közigazgatásilag hozzá tartozik: Csüdőtelke, Erdőalja és Küküllőpócsfalva.  

Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XIV. századból származik. Már akkor hat templommal rendelkező falut egy egy tűzvész rombolta le.
XVIII. században készített oltárát sokan megcsodálták.
A nagy befolyással rendelkező Petrichevich család egyik kiemelkedő tagja, Petrichevich Horváth Dániel itt építtette meg az 1700-as években kastélyát. Az 1848-1849-es szabadságharc egyik jelentős csatája zajlott itt, amikor Bem honvéd seregei visszavonulásra kényszerítették a Puchner által vezetett császári csapatokat.
Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar, jelentős román kisebbséggel.
1992-es népszámlálási adatok ennél kissé árnyaltabb képet mutattak, a domináns számú magyarság mellett ugyanis élt itt román, cigány és német nemzetiségű is.
Felekezeti szempontból legtöbben reformátusnak vallották magukat, de nem elhanyagolható az itt élő római katolikusok, unitáriusok és ortodox vallásúak számaránya sem.


A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte az Dicsőszentmártoni járás részét Kis-Küküllő vármegyében.
Pünkösdi ajánlatok
2015. május 22 - 23 - 24 - 25
Foglalja le szállását most Pünkösdre!


Fotók a régióból

Ajánlat

Szentegyháza
Csíkszereda-Szécsény
Temesvár