Erdőd

ismertető


Megye: Szatmár megye.
Erdély régió.

Erdőd Szatmárnémetitől nem messze található település Szatmár megyében, melyhez közigazgatásilag tartozik: Oláhgyűrűs, Nagymadrász, Baba Novac, Sós.

Története röviden

Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről, a 13. századból származnak. Az egykor itt álló vár építtetése Drágffy Bertalan nevéhez fűződik. Fontos történelmi momentum volt, amikor a protestánsok nézetei 12 cikkelyben itt lettek megfogalmazva. A 16. században az uralko János Zsigmond támadta és semmisítette meg. A 18. században Károlyi Sándor a romokon építette fel saját várát. A romantika egyik emblematikus figurája, Petőfi Sándor itt fogadott örök hűséget feleségének, Szendrey Júliának.

Az 1910-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része magyar, de nem elhanyagolható az itt élő román nemzetiségűek száma sem. Egészen 1920-ig volt a Szatmár megyei Erdődi járás székhelye.

Az 1992-ben keletkezett adatok 6572 lakosról számolnak be, továbbá arról, hogy az itt élő lakosság nagy része román nemzetiségű, de jelentős a magyarok, a németek és a cigányok számaránya is.

Erdőd híres emberei:

itt látta meg a napvilágot az esztergomi érsek Bakócz Tamás és a híres költő Bartók Lajos is.
A településen távozott az élők sorából az előbb kuruc majd császári csapatokat szolgáló generális Károlyi Sándor, aki Szatmár vármegyi főispán is volt.