Firtosmartonos

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Firtosmartonos
A Gagy -patak partján, az Ijesztő-Bükk tövében Maros megyei község, mely közigazgatásilag Szentábrahámhoz tartozik. Székelyudvarhely csupán 18 km-re található innen.


Elnevezése

Nevét feltehetőleg a martos melléknévből kapta, melynek magyar megfelelője:meredek. Közelében ma is sok gödör, kiemelkedés és suvadás található. A XX században kapta mai nevét a több mint 1000 méter magas Firtos-hegyről.  

Története röviden

Területét valószinűleg már az ókorban is lakták. A község határában lévő hegy csúcsán római castrum maradrványai láthatóak. Azonban a Beszér nevű hegy lábánál, egész pontosan a Hetes tisztáson, római települések nyomai látszanak. A Herceglác és a Sherenás oldalain további sáncok találhatóak. Első temploma a XVI. században épült fából, de sajnos a földcsuszamlások miatt elpuszult. Második temploma a XVIII. században épült, de a XIX. századra szinte semmi nem maradt belőle. A XIX. században épült 3. temploma is földcsuszamlás áldozata lett. At 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.19922-es népszámlálási adatok ennél kissé árnyaltabb képet mutattak, de még mindig domináns számú magyar élt itt. A település egészen 1920-ig a trianoni béketiktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Székelykeresztúri járás szerves részét Udvarhely vármegyében.

Látnivalói

  • A XX. században épült unitárius temploma.
  • A római települések , sáncok és a castrum maradványai.

Itt született

  •   Gálffy Mihály ügyvéd, akit a Gálffy-Török-Makk összeesküvés vádjával1854. márc. 10-én végeztek ki a Postaréten. A XX. században emlékoszlopot emeltek a négy székely hősnek, mely még ma is megtalálható.