Lécfalva

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Lécfalva  A Feketeügy-patak jobb partján Kovászna megyei község, mely közigazgatásilag Nagyborosnyóhoz tartozik. A XIX. században hozzácsatolták Lécfalvához. Sepsiszentgyörgy csupán 17 km-re található innen.

Története röviden

A XIV. században említik először, ekkor még Lezefalva néven. A monda szerint, 3 alábbi faluból állt össze védváruk, melyet a tatárok felégettek. : Korpács, Galath és Despő. A falu határában vas és bronzkori telephelyek kerültek elő, az ásatások során. Valószínűleg erre épült vára is, mely ma már semmilyen formában sem láthatunk. Első vára feltehetőleg a XIII. században épült. Helyére a XVI. században , János Zsigmond megépítette Székelytámad várát. Ezt a XVI. században lebontották, majd újjáépítették. A faluban az 1600-as évek idején országgyűlések zajlottak. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar volt.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Sepsi járás szerves részét Háromszék vármegyében. Udvarházát a XX. században bontották le.

Látnivalói

  • A falu határában lévő hegycsúcson, mai napig felfedezhető Székelytámad várának maradványai.
  • A XVI. században épült református temploma, melyett Szent Miklós tiszteletére emeltek. A XIX. században átépítették. .

Itt született

  • Gyárfás Győző XIX. századi építőmérnök és királyi tanácsos.
  • Gyárfás Jenő XIX. századi festőművész.
  • Barátosi Balogh Benedek XIX. századi mandzsu-tunguz kutató.
  • Keresztes Károly XIX. századi lapszerkesztő, zeneszerző.