Nyárádszentbenedek

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Nyárádszentbenedek Maros megyei falu, mely a Nyárád jobb partján fekszik. Nem messze található innen Marosvásárhely és Ákosfalva.

Története röviden


Az első írásos forrás, mely említést tesz róla, a XIV. századból származik. Ebben a forrásban még Sancti Benedictoként olvashatunk róla.
Az 1703-tól 1711-ig tartó Rákóczi-szabadságharc egyik fontos ütközete, a település határától nem messze zajlott: Bethlen Samu seregére döntő vereséget mért a székely haderővel kiegészült Ilosva kapitány serege.

1910-es adatok szerint a lakosság nagy része magyar. 1992-es népszámlálási adatok viszont arról számoltak be, hogy a számukat tekintve domináns magyarság mellett él itt cigány és román nemzetiségű is.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Marosi alsó járás részét Maros- Torda vármegyében.

Látnivalók

  • A településen görög katolikus fatemplomot és XIX. században épített református templomot is megtekinthetünk. Utóbbi körül láthatóak az 1100-as években itt álló bencések által épített kolostor romjai.
  • Az 1800-as években kezdték meg a Toldalagi család számára megépíteni kastélyukat. Elmondható róla, hogy a korszaknak megfelelően barokk és klasszicista jegyek is keverednek benne. A második világháborúban többen is fosztogatták, amely elhanyagoltságához vezetett. Funkcionált mezőgazdasági vállalat székhelyeként és két termében pedig néprajzi gyűjteményeket állítottak ki. Jelenleg nonprofit alapítvány tulajdonában áll és elhanyagolt állapota miatt tervbe vették renoválását is.

A település szülötte. . .

a méltán híres XX. századi festőművész, Ferenczy Júlia.