Papolc

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Papolcwww. papolc. ngo. ro

(románul Papauti): falu a mai Romániában Kovászna megyében.

Fekvése

Kézdivásárhelytől 26 km-re délre, a Háromszéki-havasok szélvédett völgynyílásában, a Papolc-patak mellett fekszik. Zágonhoz tartozik, tőle 3 km-re északkeletre van.

Története röviden

A XVI. században említik először ekkor még, Papotz néven. A XVII. században megszerzett vásártartási jogát Zágon községnek adta át. Első vasútvonala a XX. század elején épült ki farönk szállításra. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.1977-es népszámlálási adatok ennél kissé árnyaltabb képet mutattak, a domináns számú magyarság mellett  ugyanis élt itt román, szlovák, német, és rutén nemzetiségű is.1920-ig a trianoni béketiktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Orbai járás szereves részét Háromszék vármegyében.1567-ben Papotz néven említik. 1706-ban vásártartási jogot kapott, melyet később Zágonnak engedett át. 1905-ben a farönkök szállítására iparvasút épült.1910-ben 4377 lakosából 3635 magyar, 544 román, 76 szlovák, 59 német és 11 rutén volt. Ekkor még Gyulafalva és Kommandó is ide tartozott. A trianoni békeszerződésig Háromszék vármegye Orbai járásához tartozott. 1977-ben 1321 lakosából 672 magyar és 649 román volt.

Látnivalói

  • A XIX. században épült református temploma, melynek alapkövei a régi templom maradványai voltak. A régi templomból csak a tornya volt felhasználható állapotban így, mai napig  az a templom tornya.
  • Szitén a XIX. században építették ortodox templomát fából.

Itt született

  • Zathurecz Gyula történetíró.
  • Barabás Samu forráskutató.
  • Kiss Sándor ezredes.
  • Sóváry János szobrász.