A Torjai Büdös Barlang

A Torjai Büdös Barlang adatai:
cím:
A Torjai Büdös Barlang
Torja
nyitva:
egész évben
ismertető

Maga a barlang 1052 méteres magasságban helyezkedik el, egészen pontosan a Bálványosi-hágó területén, a már említett Büdös-hegy déli oldalán. Innen nem messze található a híres és a turisták körében méltán népszerű Bálványosfürdő település, ahol szintén számos érdekességet láthat az utazó. A helység központi szállodájától egy turistaút indul el, amely egészen a barlangig elvezet, így a helyszín megközelítése nem csak egyszerű, de kellemes túrát is kínál.

     A barlang történetében fontos tény, hogy maga az üreg nem természetes képződmény, hanem annak idején egy kénbánya felhagyott tárnájaként funkcionált. A kéntermelés joga annak idején elsősorban Torját illette, majd később ez a jog az Apor család kezébe került. 1892-ben a családfő, Apor Gábor faragott kövek segítségével falaztatta ki a bejárat 14 méteres üregét és ajtót csináltatott rá, mely csakis meghatározott időre nyílt ki, a belépés pedig csak állandó felügyelet mellett történhetett. Az első világháborút követően a barlang és a hozzá tartozó fürdőtelep egy tüdőszanatórium tulajdonába került, majd végül nem használták tovább. A barlangból kiömlő gázt a századforduló első felének éveiben egy szénsavsűrítő gyár kezdte el használni, manapság pedig szabadon látogatható, megnyitotta kapuit a turisták előtt. Aki szeretné meglátogatni ezt a csodálatos helyet, annak gázfürdőzésre is lehetősége van, mely opció szintén népszerű az utazók körében.

     A barlangban lévő gázok között széndioxid található, amely különféle keringési és vérnyomásproblémák kezelésében játszik nagy szerepet. Emellett a gáz jótékony hatással van a mozgásszervi betegségben szenvedőkre is, de a túrák során bőrbetegségek, perifériás idegrendszeri zavarok és ekcémás, allergiás tünetek kezelésére is lehetőség van. A barlangban található gázok közül azonban nem mindegyik ennyire jótékony, hiszen a mérgező gázok belégzése néhány perc alatt halált is okozhat. A veszélyes gáz jelenlétére egy jelölőcsík figyelmeztet, amire a turisták figyelmét is külön felhívják.

     Rövid ismertetőnk ékes bizonyítéka annak, hogy a barlangot minden szempontból érdemes meglátogatni, hiszen az itt található gázok nem csupán az egészségre gyakorolnak jótékony hatást,

de maga a barlang is számtalan izgalmas csodát rejt magában.

     Jó utazást kívánunk Mindenkinek!

Fotók a régióból

Ajánlat
Csucsa
Csíkménaság
Zilah
Zsobok
Szováta