Ádámos

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Ádámos (románul Adămuş) A Kis-Küküllő bal partján Maros megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Kincses, Küküllődombó, Magyarherepe, Magyarkirályfalva és Sövényfalva. Dicsőszentmárton csupán 4 km-re található innen.Története röviden

A XV. században említik először, ekkor még "Adamus" néven. A XVI. században megépített, unitárius templomában rendszeresen zsinatokat tartottak. Barcsay Ákos fejedelemre a XVII. században az unitáriusuk felesküdtek. A templom kazettás mennyezete a XVI. századból való. A hagyományok szerint a települése, és annak határában számos kúria is állt. Ezek maradványai azonban mára már nem láthatók. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok ennél árnyaltabb képet mutattak. A domináns számú románság mellett élt itt jelentős magyar, cigány és német nemzetiségű is. A falu egyik része unitárius, míg másik része református vallású.

Látnivalói

  • Első unitárius temploma XVI században épült gótikus stílusban. Több tárgyát, mint például: szentszékét és mennyezetfestményeit, a Magyar Nemzeti Múzeum Régiségtára felvásárolta.
  • Első ortodox temploma a XVII. században épülhetett. Erről tanuskodik, az egyik ajtaján olvasható 1692-es évszám.


Fotók a régióból

Ajánlat
Marosvásárhely
Székelyudvarhely
Csernáton
Gyimesfelsőlok