Albis

ismertető


Megye: Bihar megye.
Erdély régió.

Albis az Érmelléki hegylánc belső oldalán fekszik Bihar megyében, Romániában, 1 km-re csupán Érbogyoszlótól, melyhez közigazgatásilag tartozik.

Története röviden

Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a 14. századból származnak. Az idők során többféle névalakja is ismert: Albeus,   Albes, Albys,   Albis .
Szerencsésnek mondható a település abban a vonatkozásban, hogy a török terjeszkedésnek nem esett áldozatául és a hadakozások is elkerülték nagyrészt.
Híres birtokosa volt az albisi Zólyomi család, akik temetkezési helye is itt található. A család kiemelkedő tagja Zólyomi Dávid is itt lett örök nyugalomra helyezve.

A zólyomiak mellett a Makó család is jelentős birtokokkal rendelkezett, de utolsó tagja a 16. században már kihalt.


Lakossága

A 18. század elején keletkezett források csupán 100 lakosról számoltak be. Ez majd egy évszázaddal később már 458-ra emelkedett, ami a 19. század felére megduplázódott.
1910-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része magyar nemzetiségű, de nem elhanyagolható a románok, a romák száma sem. 1054 emberből egy fő pedig németnek vallotta magát.

Albis híres embere

Irinyi József itt született a XIX. században. A jogi egyetemet végzett politikus műfordítóként, publicistaként és íróként is tevékenykedett.