Almástamási

ismertető


Megye: Szilágy megye.
Erdély régió.

Almástamási az Almási medencében fekvő Szilágy megyei település, nem messze Bánffyhunyadtól. 1839-1900 Tamásfalva, 1873 Tamása.

Lakossága

Az 1850-es összeírások még csak 21 fős magyarságról szólnak, de alig négy évtizeddel ezután keletkezett források szerint az itt élő 644 emberből 58 fő vallotta magát magyarnak.
Az 1992-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része román és a magyar és cigány nemzetiségűek száma rendkívül csekély.

Felekezeti hovatartozásukat tekintve az 1850-es források szerint élnek itt ortodox, római katolikus, református és izraelita vallásúak is, tehát vallási szempontból rendkívűl árnyalt képet mutat a lakosság összetétele. 1992-es adatok annyiban különböznek, hogy már pünkösdista és baptista vallású embereket is említenek.

Története röviden

A települést említő írásos forrásokból megtudhatjuk, hogy már a középkorban lakott terület volt. Ekkor még lakosságának nagy részét a magyarság alkotta a középlaki uradalom jobbágyfalvának. A 17. században a török terjeszkedés által  hatalmas károkat szenvedett el, az akkori református templomot a benne lévő gyülekezettel együtt porig égették.

Napjainkban is látható fatemplomát a 18. században építették, a XX. században pedig római katolikus filia.

Egészen 1920-ig volt a Kolozs vármegyei Hídalmási járás része.