Barátos

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Barátos A Kovászna-patak jobb partján Kovászna megyei község, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak:Orbaitelek és Páké. Kézdivásárhely csupán 21 km-re található innen.

Története röviden

Területét már az ókorban is lakták. Közelében III. századi római telephelyre bukkantak. A falu eredeti helye Bodmezeje volt, ahol régi templomának maradványai mai napig jól láthatók. A XV. században említik először, ekkor még Borothfalva néven. A faluban a XVIII. században pestis pusztított. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.1992-es népszámlálási adatok sem  mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett, élt itt román nemzetiségű is.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Orbai járás szerves részét Háromszék vármegyében.

Látnivalói

  • Első református templomát a  középkorban építették  gótikus stílusban. A XVII. században restaurálták. Szentélye a XIX. századból való. Földrengés miatt jelentősen megrongálódott ezért újjáépítették a XIX. század végén.