Bihardiószeg

ismertető


Megye: Bihar megye.
Erdély régió.

Bihardiószeg az Ér bal partján fekvő Bihar megyei falu.
Nagyvárad innen csupán 31 kilométerre található.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XIII . századból származik. Ebben a forrásban még Gyozegként olvashatunk róla. A település egykori és mai területe nem esik egybe. Régebben a lakosság a mai település határától nem messze található szőlőhegyen, a diófásban telepedtek meg.

A XIII. századtól Gutkeled Péter egy egykori monostor alapjait felhasználva tornyot húzatott fel itt. Kopasz nádor azonban a XIV. században ezt elpusztította.
A XVI. század második felétől a diplomáciai élet megélénkül, hiszen Erdély átadásáról értekezett Fráter György és az osztrák követség.
Ebben az időszakban keletkezhetett az egykor torony anyagainak felhasználásával a várkastély megépítése. Ez viszont a XVIII. században romos állapotban állt.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Székehyhídi járás szerves részét Bihar vármegyében.
A lakosság nagy része 1910-ig magyar volt.
1992-es népszámlálási adatok is azt támasztják alá, hogy számukat tekintve a magyarság a domináns, de 3107 ember románnak vallotta magát.