Borzont

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Borzont Hargita megyei település, mely Alfalutól csupán egy kilométerre található. Külterülete rendkívül nagy, viszont maga a beterület aprócska. 2003-as statisztikák alapján Borzont 796 lélekszámú település. A falu csendessége miatt többen költöztek át Alfalváról.

A Nagy-Borzont patak völgyében található falu majd Parajdra vezető 13B műút mentén  közelíthető meg legegyszerűbben. Gyergyószentmiklós csupán tíz kilométerre található innen. A lakosság ősei a XVIII. században idetelepülő moldvai görög keletiek voltak.

Lakosság

1992-es adatok alapján 824 fő élt itt.

Története röviden

Elnevezése minden bizonnyal a Borzont patakról származik. A régi Sóútja mellett, a Bucsin-tető alatt fekvő település közelében egy forrás is található, ahonnan a patak is ered. Szintén a falu közelében van  a Maros folyó is, melybe a Kis-Borzont és a Fehér-patak ömlik.

Nyírest természetvédelmi területté nyilvánították.


A XX. század utolsó évtizedétől jellemző az a tendencia, hogy a környék településeiről Borzontra települnek. Ennek hála a tanyaféle település modernizálódott, és  önállósodott Alfalutól.

A lakosság egy része ács, vagy kőműves munkálatokkal foglalkozik, a csomfalviaktól tanulván mindezt. Az itteni 365 házat szinte kivétel nélkül az itteni mesteremberek építették

Itteni egyesületek:

  • Gazda–kör
  • Ö. T. A/ Önkéntes Tűzoltó Alakulat
  • ifjúsági csoport, mely főként rendezvényeket szervez.

Közigazgatása

A település nem rendelkezik önálló polgármesteri hivatallal. Alfalván intézhetik a lakosok ügyeiket. A lakosság két képviselőt választott. Az itteni általános iskola rendkívül modern, egy informatikai labor is található épületében. Az igazgatónő: Kémenes Katalin. A tiszteletes Gaál Tamás építette, tudni illik róla is nevezték el az iskolát. Az ő nevéhez fűződik a templom. A Bariczok elnevezésű területen egy kápolna áll, melyet a Magyarok-asszonya tiszteletére szenteltek fel. Évente búcsút tartanak. 2000-ben adták át a Bucsin-tetőn a mintegy húsz méter magas millenniumi keresztet.

A borzonti kulturotthonban különböző kulturális rendezvényeket szerveznek: színdarabokat adnak elő, esküvőket bonyolítanak le, falugyűléseket és gazdagyűléseket tartanak, bálokat szerveznek. A XX. század utolsó évtizedében építették meg.


Megközelíthető

A Bucsin- tető felé tartó úton Alfalu irányából. Erdős környezetben, a 13B országúton közelíthető meg a legegyszerűbben.


Turizmus

Jellemző, hogy nyáron több látogató érkezik ide, mint télen. Bár 2003 és 2004 között épült meg Balázs Zsolt támogatásával a Bucsin tetőn egy sípálya. 2006-ban ez folytatódott, más vállalkozók további sípályákat építtettek. Ezek a lehetőségek növelték a látogatók számát.