Buziásfürdő

ismertető


Megye: Temes megye.
Erdély régió.

A Síkvidéki város Buziásfürdő Temesvártól csupán 33 km-re található Romániában, Temes megyében. Bár terültileg különálló, közigazgatásilag hozzátartozik Bakóvár és Nagyszilas.

Neve:


egy ómagyar melléknévből, a buziásból származik, melynek jelentése: bodzás. Az első írásos források Buzus néven írnak róla. A későbbiekben neve többször módosult.

Története röviden:

Az eredetileg törökök, szerbek és románok-lakta településre a 18. században németek érkeztek. A török hódítások idején fontos uradalmi központ.

Turisztikai szempontból létfontosságú fürdőtelepét a 19. században építették, majd kapta meg a gyógyfürdői titulust. A 19. század második felére jellemző vasútépítési láz a települést is elérte, ez segítette a fürdőhely fellendítését.   Miután próbaásásokat végeztek a területen derült ki, hogy az így felszínre kerülő víznek gyógyhatása van. Szent Antal csodakútja addig nem látott tömegeket csábított ide, hiszen a víz alkalmas gyomorbaj, köszvény gyógyítására. A fürdőturisztikai paradicsomot a későbbiekben csónakázótóval is megtoldották és fúrtak 11 kutat.
 

 A gazdaság másik mozgatórugója jelentős bortermelése és méhészete. Jelentős tény az is, hogy a 19. század végén a Monarchia nyári hadgyakorlatai itt zajlottak. A hitelélet vérbőségét mutatja, hogy már az 1900-as évek elején két takarékszövetkezet működött itt, a városi rangot azonban csak a 20. század második felében, 1960-ban kapta meg. Ettől kezdve jelentős tempóban megindultak az urbanizációs folyamatok (ipari üzemek, tömbházak épültek) .


Lakossága:


Az 1900-as népszámlálási adatok szerint a lakosság nagyrésze német, jelentős román és magyar kisebbséggel. Felekezeti hovatartozás szerint a római katolikusok száma a domináns. Jóval kevesebb az ortodox vallásuak száma. A 2002-es adatok már arról számolnak be, hogy a nemzetiségek közül számbeli arányukat tekintve legtöbb a román, de jelen van a magyar, a német és a cigány kisebbség is. 5682 lakosa közül 4764 ortodox és 655 római katolikus vallású.

Látnivalók:

  • A legkülönfélébb egészségügyi panaszokkal ideérkezők számára is teljeskörű gyógyászati ellátást nyújtanak a híres gyógyfürdők és mofetták
  • Páratlan szépségű parkja, mely a 19. században épült.
  • A turisztikai központ teljeskörűen felszerelt és a legkülönfélébb igényeket is kielégítő hotelekkel, apartmanokkal várják az ide látogatókat. (nagyszálló , gyógyszalon)
  • A 19. századi ortodox és katolikus templom

Gazdasága:


Jellegzetes terméke természetes szénsavtartalmú ásványvize, melyet a település nevét fémjelezve Buzias-néven dobtak piacra.

Híres emberek

  • Itt született 1912. szeptember 10-én Mistéth Endre hídépítő mérnök, miniszter, Széchenyi-díjas.
  • Itt született 1856-ban Radisics Jenő művészettörténész.
  • 1849. április 25-én itt járt Petőfi Sándor.
  • Több alkalommal volt fürdővendége Deák Ferenc.