Csíkdánfalva

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Csíkdánfalva (románul Dăneşti): A Köd és az Olt torkolatánál Hargita megyei községközpont. A község alapító tízesei a következők: Főút, Oltfalva, Város, Középszeg és Felszegfalu. A XX. századig Csík-Nagyboldogasszonyhoz tartozott az alábbi településekkel együtt: Csíkmadarassal, Csíkjenőfalvával és Csíkszenttamással. Csíkmadaras elszakadása óta önálló lett. Csíkszereda csupán 21 km-re található innen.



Elnevezése

Nevét valószínűleg  a magyar Dániel személynévből kapta. Ennek eredeti alakja a Dán szó.

Története röviden

A falu határában bronz és vaskori leletekre bukkantak. A XVIII. századig vasércfeldolgozó üzemelt itt . Lakosai a középkorban Karcfalvára jártak templomba. mivel a település nem rendelkezett vele. A XVI. században említik először ekkor még Danffalva néven. A XIX. században ismert volt fazekasairól. Ma már fekete-kerámia üzem  is működik a településen. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett élt itt román, és cigány nemzetiségű is.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Felcsíki járás szerves részét Csík vármegyében. Itt üzemel Felcsík egyetlen mezőgazdasággal foglalkozó középiskolája, mely a Petőfi Sándor nevet kapta.

Látnivalói

  • A XX. században épült mai római katolikus temploma. A  neogótikus stílusjegyeket viseli. Erődfal övezi. Ezt egy torony is erősít. A templomtól nem messze található az Erzsébet királyné tiszteletére emelt emlékoszlop.
  • A XX. században épült határában Dugásfürdő melynek eredeti hőfoka 21 °C.
  • Határában borvízforrás található. Egészen pontosan a Madarasi-Hargita és a Fertő-tető közötti részen.

Itt született

  • A XIX. században Antal Áron és Albert Ernő író.


Fotók a régióból

Ajánlat
Gyergyószentmiklós
Gyergyószentmiklós
Kalotaszentkirály