Csíkszentmiklós

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Csíkszentmiklós a Szépvíz - patak völgyében található Hargita megyei falu, mely közigazgatásilag a tőle csupán 10 kilométerre található Csíkszeredával alkot egyazon egységet.   

Elnevezése. . .

minden bizonnyal arról a templomról ered, melyet a középkorban szenteltek fel Szent Miklós tiszteletére.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XIV. századból ered. Ebben a forrásban még S. Nicolaoként olvashatunk róla. A román korban keletkezett templomot, a XV. század végén alakították át az akkor uralkodó stílus, a gótikának megfelelően. Az idők során többször is újjáépítették.
Az 1910-es összeírások alapján a lakosság 100%-a magyar.
1992-es népszámlálási adatok ennél kissé árnyaltabb képet mutattak, a domináns számú magyarság mellett ugyanis élt itt román nemzetiségű is.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte az Szépvízi járás részét Csík vármegyében.

Látnivalói

  • Messze földön híresek a Csíkszentmiklósi rovásírásos deszkadarabok. Érdekesség, hogy ezekre Csíkszentmihályon bukkantak.
  • A gótikus templomot a XVIII. században újjá kellett építeni. Így keletkezett a napjainkban is megtekinthető római katolikus templom, melyet erődítettek is. A falak lőrésesek, erődfalára tornyokat építettek.

    Csíkszentmiklóson született. . .

    a XVII. században Balázsffy Mihály, ferences barát, aki a rend életéről , működéséről fontos dokumentációkat adott a jelenkor számára.