Csíkszenttamás

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Csíkszenttamás A Százod -patak Oltba ömlésénél, Hargita megyei község, mely közigazgatásilag Karcfalvához tartozik. Csíkszereda csupán 22 km-re található innen.

Története röviden

Először a XIV. században említik ekkor még, Sancto Toma néven. A falutól nem messze található Csonkatorony, a gótikus stílusban épült templomból maradt meg, mely valószínüleg az Árpád-kori faluból származott. A XVIII. században azonban lebontották a templomot. Kertjében az Aba család temploma volt Boldogasszonynak felszentelve. Sajnos mára már elpusztult. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.1992-es népszámlálási adatok szintén ilyen képet mutattak. A domináns számú magyar lakosok mellett 4 egyéb nemzetiségű ember is volt. A település egészen 1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képzete Felcsíki járás szerves részét Csík vármegyében.

Látnivalói

  • Római katolikus temploma a XVIII. században épült barokk stílusban. Templomában XV. századi műkincsek is találhatók. Egyik leghíresebb: Csíkszenttamási Madonna. Az épületet kívülről erdő veszi körül.
  • A templom dombjának alján található a Feneketlen-tó, melyet melegvizű forrás táplál.
  • A falu közelében egy dombot Balaskó-várának neveznek, de a várnak már nyoma sincsen.
  • A Sándor család 1592-ben építtetett Szent Anna kápolnája a falutól nyugatra emelkedő dombon áll, 1861-ben építették újjá.
  • A templomrom közelében a Cárina nevű helyen az Abaffyak 17. századi kétbástyás kastélyának alapjait tárták fel.