Csíkszépvíz

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Szépvíz a Tartos völgyében fekvő Hargita megyei falu. Itt csörgedezik a Szépvíz-patak és Csíkszereda is csupán 12 kilométerre van a településtől, melyhez közigazgatásilag Csíkszentmiklós és Csíkborzsova tartozik.

Elnevezése. . .

egy legendáról ered. Szent László, miután felülkerekedett a tatár seregen lovával egy szikláról a patakba vetette magát. Szépmező névalakban is olvashatunk róla egyes forrásokban.

Története röviden

Egy több évszázados rom tekinthető meg a Pogány-havas területén. Egyesek szerint ez egy gótikus kápolna maradványa. Ehhez az építményhez egy legendát is kapcsolnak: zent László, miután felülkerekedett a tatár seregen elrendelte az építmény felépítését. Itt állt az a patkóhely, ahol lovát patkoltatta. A település régi és új területe nem ugyan az. Míg régebben a lakosság a hegytetőn élt, nyugalmi időszakban szivárogtak  le  a völgybe.
Városias jellegét az I. Apafi Mihály által betelepített örményeknek köszönheti.   Vásártartási jogot harcolt ki magának. Határától nem messze pedig borvízforrások törnek felszínre.
A XX. században épült meg az itteni gát és víztározó.

Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar. Felekezetüket tekintve többségben római katolikusok, csupán 92 ember vallotta görög katolikusnak magát.
1992-es népszámlálási adatok alapján a lakosság nagy része magyar, de jelentős a románság száma.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a  Szépvízi járás szerves részét Csík vármegyében.Látnivalói

  • Egy több évszázados rom tekinthető meg a Pogány-havas területén. Egyesek szerint ez egy gótikus kápolna maradványa.
  •   A XVII. századi Bíró - kápolnát a Havasboldogasszony tiszteletére szentelték fel. Az 1800-as évek közepén szükségessé vált felújítása.
  •  Három temploma közül az ortodox és a római katolikus is a XIX. század végén, az örmény pedig a XVIII. század végén épült.

Itt született. . .

a XIX. századi író Balázs Béla.