Deményháza

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Deményháza Marosvásárhelytől 32 km-re északkeletre a Nagy-Nyárád felső folyásánál, annak jobb partján fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag egyazon egységet képez Nyárádremetével.
Szomszédai a következő települések: Mikháza, Délről Márkod, Nyugatról Búzaháza, Északról Hodos és Jobbágytelke.

Története röviden

A település határától nem messze római út maradványaira bukkantak, ez egyértelműen bizonyítja, hogy már a római korban lakott vidék volt. Az első írásos forrás, melyben olvashatunk róla, XVI. századi és Dijmijenhazaként olvashatunk róla.

Az idők során több névalakja is ismert.

1910-es adatok alapján a lakosság döntő többsége magyar. A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a nyárádszeredai járás szerves részét Maros-Torda vármegyében. 1992-ben is csak egy fő vallotta románnak magát. A Székelyföld leírása címmel egy mű is született. A település egykori és mai területe nem esik egybe, hiszen csak a tatárdúlást követően menekültek a lakosok a mai területre.

A település birtokosainak száma jelentős és gyakran változik: Báthori Kristóf, Báthori István, Váradi Pálnak, Tholdalagi Balázs, Lázár Ferenc, Báthori István.

Látnivalói

 • az Agyagostetőn álló kápolna
 • római katolikus temploma.
  A település több névalakja is ismert:
  Dijmien háza, Demien háza, Demien háza, Demjén háza, Deményháza.
   Itt született a XIX. században . . .
   a
   gyulafehérvári őrkanonok Balogh Elek.