Érbogyoszló

ismertető


Megye: Bihar megye.
Erdély régió.

Érbogyoszló Érmihályfalva közelében fekvő település Bihar megyében. Bár területileg különálló, közigazgatásilag hozzátartozik Albis falu.

Története röviden

Elnevezése valószínűleg Boleszló váczi püspöktől származik, aki egyes elképzelések szerint a települést alapította. A váradi püspökség birtokában volt hosszú évszázadokon át, még a XX. századi források is váradi püspökök nevét említi a falu birtokosaiként.
A 19. század második felében tűzvész martalékává vált. Ekkor még a település részét képezte a Feneketlen puszta nevet viselő terület is.


Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről a 16. századból származnak és Bogyozlo-ként írnak róla. A török offenzíva által pusztított falu fokozatosan elnéptelenedett, ami komoly problémát jelentett. Ezt a problémát a benépesítéssel kívánták orvosolni; a 19. század második felében keletkezett összeírások már 1053 lakóról tudósítanak. Tragikusan érintette a falut, a század második felében pusztító tűzvész, ami a teljes pusztulást jelentette.

Az 1992-es adatok 1015 itt élő emberről számolnak be, majd mint egy húsz évvel későbbi statisztikák már 1966 lakosról írnak. A legfrissebb népszámlálási adatok szerint az itt élők legnagyobb része román nemzetiségű.

Fotók a régióból

Ajánlat
Havasrekettye
Székelyudvarhely
Gyergyócsomafalva
Kolozsvár