Erdőfüle

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Erdőfüle A Kormos-patak völgyében Kovászna megyei község, mely közigazgatásilag Bardochoz tartozik. Székelyudvarhely csupán 30 km-re található innen.

Elnevezése

A monda szerint, nevét arról kapta, hogy a Kormos-patak völgyébe fülként ékelődik be. Magyar nevét Erdővidékről kapta.

Története röviden

A falu határától nem messze feküdt, a középkorban a Dobó falu. A XIV. században épített templomának, és a XIV. században épített kápolnájának romjai ma is megtalálhatóak. A kápolnát Dobai András építette. A XVII. században a falu lakosai áttelepültek Erdőfülére és Székelyszáldobosra a tatár pusztítások miatt. A XIII. században épült Erdőfüle első temploma, mely a XIX. században épített református templom alapköveit szolgálta. A XIX. században a faluban vashámor működött. A monda szerint Gábor Áron itt öntette az ágyúgolyókat 1848-ban. Erdőfüle határában lévő erdőben, még a XVIII. században bölényt is lőttek. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Homoródi járás szerves részét Udvarhely vármegyében.

B

Látnivalói

  • A XIX. században építették református templomát. Tornya a régi templomtoronyból való. A XVIII. és a XIX. században rekonstruálták. .
  • A XVIII. században épült udvarháza, mely a Boda-udvarház nevet viseli.
  • Régi templomának és kápolnájának romjai még ma is megtekinthetőek.
  • A falu határában tavasbarlang található. Egészen pontosan Magyarhermány és Kuvaszótöve közelében.
  • Kopjafás temetője.
  • Millennium 2000 emlékműve.