Farkaslaka

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Farkaslaka a Nyikó nevű patak két partján, a Gordon-tető nyugati előterében fekvő Hargita megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Bogárfalva, Firtosváralja, Kecset, Kecsetkisfalud, Nyikómalomfalva, Székelypálfalva, Szencsed és Szentlélek. Ez a Felső-Nyikómente legjelentősebb községe.
Székelyudvarhely innen csupán 13 kilométerre található.


Elnevezése. . .

. . . minden bizonnyal a farkas totemállatból származik. A falut övező erdőben ugyanis nagy számban éltek. A román névalak magyarra fordítva is farkast jelent.

Története

A hagyomány szerint, amit korabeli leletek bizonyítanak, a falu eredetileg a 2 km-re keletre levőmagaslati dombokon feküdt, és Péterfalva volt a neve. Talán rossz megközelíthetősége és a völgyben futó Nyikó patak gazdasági előnyei miatt hagytákel lakói, amikor a mai Farkaslaka területére telepedtek.

Lakói

1910-ben 1327 lakosából 1326 székely-magyar és 1 német. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Udvarhelyi járásához tartozott. 1992-ben 1865 lakosából, 1851 székely-magyar, 13 román, 1 német volt. Székely eredetű lakói a magyar népesség történelmi területein elterjedt nyelvújítás utánni magyar nyelvet használják anyanyelvként, de több helyi szó és kifejezés tarkítja nyelvüket. A székely-sziget adta körülmények miatt is a lakosság töredéke tud csupán a hivatalos állami nyelven, románul, elfogadhatóan írni, olvasni és beszélni. Hagyományos foglalkozás a szénégetés, amit a falu lakói közül még ma is többen űznek.

Viselet

Férfiaknál hagyományosan fehér gyapjúposztó alapú székely harisnya, leginkább fekete sújtásssal, és székely ing kis mellénnyel, amit árvalányhajas báránybőr sapka vagy ritkán kalap és magas szárú fekete csizma egészít ki. A székely harisnya szorosan testre simuló szabása jelzi e nép erdei munkájának kívánalmait. A női viseletet szintén fekete csizma jellemzi, a fehér harisnya fölött színes szoknya, amelyet a székelység és a magyarság színei, a fekete, piros és zöld függölegesen csíkozott váltakozása tesz díszessé. A szoknyát a hátul derékban megkötött fehér alapú gyakran pirossal hímzett kötény díszíti. A női fehér ing fölött a szoknyához hasonló csíkos mellény a viselet, míg a hajban díszes, általában piros alapú gyöngyökkel díszített pártát viselnek. Manapság csupán a hagyományos őszi szüreti-bálon, vagy más kivételes alkalmakkor viselik a legények és lányok.

Látnivalók

  • Római katolikus temploma 1842 és 1848 között épült klasszicista stílusban Nepomuki Szent János tiszteletére.
  • Tamási Áron (1897-1966) székely író szülőfaluja, sírja két cserfa között a templom mögött áll, síremléke egy kvarcitkődombormű, Szervátiusz Jenő és Tibor alkotása. Szülőháza emlékmúzeum.

Híres emberek

  • Itt született 1897-ben Tamási Áron író.
  • Itt született Fancsali Dániel V. Ferdinánd gyóntatója.
  • Itt születettek Bonda Péter és Bonda János 48-as huszártisztek.
  • Itt született 1857-ben Tamási Áron gyulafehérvári nagyprépost.

Fotók a régióból

Ajánlat
Csíkszereda
Székelyudvarhely
Farkaslaka
Magyarremete