Felek

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Felek a Nagyszeben-Brassó főút mentén fekvő falu, melyhez közigazgatásilag Mirsa, Fenyőfalva és Oltszakadát tartozik. A Szeben megyei falu nem messze található Nagyszebentől. .

Története röviden

Az első írásos forrás, mely említi, a XIV. századból származik. Ebben a forrásban még Affricaként olvashatunk róla.
1910-es népszámlálási adatok szerint az itt élők nagy része román nemzetiségű, jelentős német kisebbséggel. A településen a tisztségek egyenlő arányban, paritásos alapon oszlottak meg románok és szászok között. A szász lakosság száma viszont folyamatosan csökkent. Helyükre románok telepedtek be, akiknek fő tevékenysége volt a pásztorkodás. A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Nagydisznódi járás részét Szeben vármegyében.
1992-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része román nemzetiségű, de továbbra sem elhanyagolható az itt élő magyarok, németek és cigányok száma sem.A település látványosságai
  • Az 1900-as években épült meg a Brukenthal család kastélya, melyet a medéfalvi veszedelem "mészárosa" építtetett számukra,   és a településen található ortodox templom.
  • A település román stílusban felépült templomának többször is szükségessé vált átalakítása, pl az 1700-as években a gótika jegyében is zajlott egy átalakítás. A szász evangélikus templomot, melyet támpilléres kőfal vesz körül, erődítették is.

    Felek híressége. . .

    A román Gheorghe Lazar író, teológus, aki pedagógusként is munkálkodott itt. Feleken született és itt is távozott az élők sorából.