Futásfalva

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Futásfalva A Sajgó-patak partján Kovászna megyei község, mely közigazgatásilag Torjához tartozik. Kézdivásárhely csupán 8 km-re található innen.

Elnevezése

A monda szerint , Kún László adományozta ezt a Hamar családnak. A csatározások során, a király veszélybe került és futása közben a Hamar család tagjai mentették meg életét. Így a falut a király Futásfalvának nevezték el a király futásáról.

Története röviden

A XVI. században említik először, ekkor még Fwtásfalwa néven. Első temploma a XVI. században épült. A falu határában kápolnát emeltek Szent Imre tiszteletére. Ennek nyomai a XIX. században még  jól láthatók voltak. A falu közelében, állt az Urunk Színeváltozása tiszteletére emelt kápolna. Az 1910-es összeírások szerint a lakosság nagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett élt itt román nemzetiségű is.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Kézi járás szerves részét Háromszék vármegyében.

Látnivalói

  • A mai napig fent álló  római katolikus templomát Szent András tiszteletére építették a XIX. században. A XVIII. században készült csíksomlyói Istenanya szobor másolata itt is megtalálható. A monda szerint Esztelnekről szállították át ide a szabadságharc idején. Minden évben megrendezésre került , a fogadalmi nagybúcsú július 2. azaz Sarló Boldogasszony napján.