Gálospetri

ismertető


Megye: Bihar megye.
Erdély régió.

Gálospetri Érmihályfalvától csupán 10 km-re található Bihar megyében, Romániában. Legkönnyebben az E671-es út irányából tudjuk megközelíteni.


Domborzatát tekintve megosztott magassága, hiszen a település egyik fele lapályon, területének másik része dombon található.   A kommunista diktatúra időszakában,   a termelés növekedése érdekében még a település külterületi részeit is igyekezték hasznosítani; azokat termőföldekké alakítani, a mocsarakat és lápokat lecsapolni.

A falu bár területileg különálló, Értarcsával képez egyazon közigazgatási egységet. A legutóbb tartott polgármesteri választásokat Bordás Károly nyerte, akinek munkáját Tóth Barnabás alpolgármester és Băican Elisabeta jegyző segíti.
A településen biztosított az óvodai elhelyezés és általános iskola is található itt. Egészségügyi szempontból, a faluban rendel és ügyeltet tart fenn Dr. Kiss Márta.

Lakossága:

Az itt élő emberek túlnyomó többsége magyarnak, 17%-a románnak, 6%-a romának vallotta magát a 2002-ben megtartott népszámlálások alkalmával. Felekezeti hovatartozásukat tekintve él itt református, baptista, római katolikus, hetednapi adventista vallású is. Az egyes felekezetek vezetői: Szabó Zsolt (görög katolikus), Szabó András (baptista)

Gazdaság:

A legfontosabb bevételi forrás a mezőgazdaság.