Gyergyószárhegy

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Szárhegy (más néven Gyergyószárhegy, románul Lăzarea): A Szármány-hegy oldalában Hargita megyei község, melyhez közigazgatásilag Güdüc tartozik. Gyergyószentmiklós csupán 5 km-re található innen.

Elnevezése

Neve valószínűleg a Szár-hegyből ered.

Története rövidend

Területét már az őskorban is lakták. A kastély határában bronzkori lakott település nyomokat találtak. Ennek története  a Lázár család történetével kapcsolódik össze. A Lázár várkastély a XV. században épült. A reneszánsz kor elvárásainak megfelelő udvarházat alakítottak ki. A XVII. században bástyákkal és védőfalakkal bővítették. Katonai és közigazgatási központ lett Székelyföldön. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem itt töltötte gyermekkora nagy részét. Valamint itt győzte le a XVII. században a Gábor diák által vezetett csapatokat. A háborúban elesetteket Tatárdomb alá temették el. Ennek emlékére a XX. században egy emléktáblát helyeztek el. A ferencesek Lázár István adományából, kápolnát építhettek. Kájoni János (aki Csíksomlyóból jött ide) új épületet  építtetett. Ez sajnos a XVIII. században többször is leégett. Végleges formáját csak a XVIII. század végén nyerte el. A császári támadások idején több ostromot is kiállt, azonban a XIX. században végleg lerombolódott. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett élt itt román, és cigány nemzetiségű is.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Gyergyószentmiklósi járás szerves részét Csík vármegyében.

Látnivalói

  • A Lázár-várkastélyában már a XX. században is alkotótáborokat rendeztek.
  • Első római katolikus templomát a XIII. században építették, majd a XV. században gótikus stílusúvá átépítették. Tornya szintén a XV. században készült. Reformátusok, a templom birtokba vétele után az oltárokat felégették így tűzvész ütött ki. A XVIII. században mindent leromboltak a szentély és és a torony kivételével. A XX. században tornyán magasítottak, és a templomot  bővítették.
  • A XV. században épült Szent Antal kápolnát , a XVII. században a Balló család építtette újjá.
  • Ferenc rendi kolostora és temploma a XVII. -XVIII. században épült. Kájoni János rendházfőnök szobra a kolostor falában látható.