Homoródfürdő

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Homoródfürdő a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében található Hargita megyei falu, mely közigazgatásilag és területileg is egységet alkot Szentegyházasfaluval. Székelyudvarhely innen csupán 16 kilométerre van.
Országos hírnévre és elismertségre tett szert az itteni üdülőtelet. Az egykor kis székely falun megannyi hideg-melegvizes szénsavas fürdő van, sőt bő vízű borforrások is.


Története röviden

A település határától nem messze elterülő Földvár területén érdekes római castrum maradványaira találtak a régészek. Ez bizonyítja, hogy hosszú idő óta lakott terület.
Már a rómaiak által is ismert borvízét Pataki Sámuel vizsgálta.
A XIX. századra a dinamikus fejlődés jellemezte: zenepavilonok, sétányok , források , fürdőtelepek és egyéb helyek nyíltak.
A Helynévtárba 1913-ban kerület bejegyzésre.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Udvarhelyi járás szerves részét Udvarhely vármegyében.

1992-es népszámlálási adatok alapján a lakosság nagy része magyar, de egy fő románnak vallotta magát.

Napjainkban híres diáktábor működik területén.

Látnivaló

  • Lázár Jánoshoz fűződik a Keresztelő Szent János tiszteletére felszentelt kápolna felépítése. Az erzsébetvárosi örmény katolikus gyógyulásáért hálából támogatta és szorgalmazta az építmény felhúzását a XVIII. században.