Járabánya

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Járabánya másként Kisbánya néven is ismert. A község Kolozs megyében található és tőle nem messze fekszik Kolozsvár. Közigazgatásilag hozzá tartozik több település is:Bányahavas, Bikalathavas, Bikalattelep, Felsőfülehavas, Frăsinet, Havasasszonyfalva, Havastelep és Moara de Pădure. Nem messze a település határától található a híres üdülőparadicsom Járabánya hegye. Az itt található sípálya mintegy 1,2 km hosszú. Ami a nyitvatartását illeti decembertől egészen márciusig várják ide az érdeklődőket.


Története röviden

Határától nem messze a régészek értékes leletekre bukkantak: egy aranybányász település maradványaira, mely nemcsak azt támasztja alá, hogy már hosszú évszázadok óta lakott település, hanem azt is, hogy jelentősége mindvégig óriási lehetett. Az itt feltárt leleteket a nagyenyedi múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők.

Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a XV. századból származnak.

Az itt található bánya a XVIII. században az erdélyi főparancsnok, Hadik András szorgalmazására ismét megnyitotta kapuit.


A XX. század második felében, a kommunista diktatúra időszakában, több spontán, öntevékeny mozgalom alapult. Így Diamandi repülőszázadok szervezkedése, aki a környékbeliekkel fegyverrel felvértezve az itt található hegyekben kísérelte meg a kommunista katonákkal szembeni erőszakos fellépést. Ezt az ellenséges erők leverték, és örökre elhallgattatták az ellenállást.