Jedd

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Jedd (románul Livezeni, korábban Iedu) Maros megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Kebele, Kebeleszentiván, Koronka, Marosagárd és Székelybós. Marosvásáhely csupán 10 km-re található innen. Koronka és Székelyboós csak 2005-ben tudott teljesen önálló település lenni.Története röviden

A XVI. században említik először, egy záloglevélben ekkor még Yedd néven. Első iskolája a XVII. század elején épült. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett élt itt román, és cigány nemzetiségű is.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Marosi felső járás szerves részét Maros-Torda vármegyében.

Látnivalói

  • Mai református templomát a XIX. században építették, a régi templom alapköveinek felhasználásával.
  • A XIX. században épült meg A Cserei-Turmann-Mikó udvarház. Ezt a XX. század közepén lebontották és helyére istállókat építettek.
  • A falu határában földhalmok láthatók, melyeket egy földcsuszamlás hozott létre. A hagyomány szerint ezen helyen, maga Ali pasa táborozott.