Kakasfalva

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Kakasfalva az Olt és a Maros folyó vízválasztóján fekvő Szeben megyei falu, mely közigazgatásilag Nagycsűrhöz tartozik. A település nem messze található Nagyszebentől és Nagycsűrtől.

Története röviden

Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a XIV. századból származnak. Ezen források még együtt említik a tőle nem messze található Nagycsűrrel.
A török offenzíva ezt a területet sem kímélte, hiszen a források arról tudósítanak, hogy nemcsak a bazilikát rombolták le, hanem a települést is felégették.
Az itt található evangélikus templom a XVI. században épült és erődítették is, de többször is szükségessé vált átépítése, emiatt napjainkban csupán egy torony áll 1500-as formájában.
A második világháború után, főleg a falu férfi lakosait hurcolták el a szovjet gulágokba.
Ebben az időszakban tizedelődött meg az eredeti lakosság, a szászok száma. Ezt a problémát románok betelepítésével kívánták orvosolni. A XX. század utolsó időszakában kezdődött meg a Németországba való tömeges kivándorlás.


Kakasfalva látnivalója

A település temploma, melyet a XIII. században építettek az akkor uralkodó művelődéstörténeti korszak, a román sajátosságainak megfelelően. A XV. századi török támadás miatt a falu rendkívül rossz állapotba került és az itt álló templomot teljesen újjá kellett építeni.