Kapnikbánya

ismertető


Megye: Máramaros megye.
Erdély régió.

Kapnikbánya a Gutin-hegységben fekvő, Nagybányától mindössze 32 km-re lévő város Máramaros megyében.   A város két település, Alsókapnik és Felsőkapnik egyesülése révén jött létre.

Neve. . .

feltehetően a Kapnik folyóra utal, hiszen a város emellett a folyó mellett található. "Bánya" utótagja pedig az itt folyó ércbányászattal hozható összefüggésbe. Erre utal szláv elnevezése is, hiszen a kopaonik szó jelentése: az amit megástak.

Története röviden:


Már a római korban is híres a település, hiszen területén bányászat folyt. A bányásztelepülést pont ezen tevékenysége révén az első írásos források Capnic-ként említik.

A 15. századi török pusztítás és a18. században betörő tatár sereg rombolásának áldozatául esett.

Az 1910-es népszámlálási adatok szerint a lakosságát nagy részét magyarság és számarányukat tekintve nem sokkal kevesebb román alkotja.

2002-es adatok már a lakosság nemzetiségét illetően némileg árnyaltabb képet mutatnak: a falu lakosainak nagy része román. Nem elhanyagolható azonban a magyarok, a cigányok és egyéb nemzetiségűek száma sem.

A város híres emberei:


Jendrassik Jenő egyetemi tanár, filozófus és Papp Simon geológus, MTA tag is itt látta meg a napvilágot.
Itt született Jendrassik Jenő filozófus, egyetemi tanár, rektor 1824-ben. Egyéb híres emberek névsorát lásd: Debreczeni Z. László Gutinok című könyvében, vagy a http://laknersandor. fw. hu honlapon a „híres emberek” link alatt

Az ide érkezők szállás információkat az alábbi linken találhatnak:

www. banyavirag. extra. hu