Kászonjakabfalva

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Kászonjakabfalva 
Hargita megyei község, melyh közigazgatásilag Kászonaltízhez tartozik. Kászonaltíz csupán 4 km-re található innen, a Kászoni-medencében.

Elnevezése

Nevének eredete, egy Jakab birtokosi család nevéből származik.

Története röviden

Először a XVI. században említik. A XIX. században kitört tűzvész, a falu nagy részét, egész pontosan a kétharmadát elpusztította. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.1992-es népszámlálási adatok ennél kissé árnyaltabb képet mutattak, a domináns számú magyarság mellett ugyanis élt itt román,   és cigány is. A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Kászonalcsíki  járás részét Csík vármegyében.

Látnivalói

  • Barokk templomát a XVIII. században emelték, a Szentlélek tiszteletére. Valószínűleg ekkor lett önálló község, és elszakadt Nagykászontól. Mostani formáját azonban csak a XIX. században érte el. Tornyának felső részét a XX. század elején ujjáépítették.
  • A községben két különleges borvizes gyógyfürdő is található. A veresszéki, mely palackozó üzemmel is rendelkezik, és a jakabfalvi. Az üzemet a XX. század elejétől kezdve üzemeltetik.