Kézdikővár

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Kézdikővár A Peselnek -patak partján, Kovászna megyei község, mely közigazgatásilag Kézdiszentlélekhez tartozik. Kézdivásárhely csupán 8 km-re található innen.

Elnevezése

Eredeti nevét ami Peselnek volt a XX. századig viselte, mivel jelentése méhes volt. Nevetség tárgyát képezte.1905-ben azonban a falu nevét Kézdikővárra módosították. Nevét várszerű kerítéseiről kapta.

Története röviden

Területét valószínűleg már az őskorban is lakták. Ezt támasztja alá, hogy határában őskori neolitikum telepeket találtak. A falu eredeti helye a Céklás-patak oldalában feküdt. Itt mai napig megtalálhatóak az első templom maradványai. A XIV. században említik először, ekkor még Pusulvik néven. A XVIII. században építettek  Szent Lőrinc tiszteletére, egy római katolikus templomot. Szintén a XVIII. században épült Pótsa-udvarháza. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Kézdi járás szerves részét Háromszék vármegyében.