Kolozsvár

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

      Látogassunk most el Erdély történelmi központjába, s egyúttal a régió legjelentősebb, legcsodálatosabb városába. Kolozsvár az egykori Kolozs vármegye, ma Kolozs megye székhelye, a 2002-es népszámlálási adatok tekintetében Románia harmadik legnépesebb városa. Két operaházával, két színházával, tizenegy felsőfokú intézményével, valamint számos középiskolájával Románia egyik legfontosabb kulturális központjának számít.

     Kolozsvár azon erődített városok egyike volt, amelyekről Erdély német nevét kapta. Fontos megemlítenünk, hogy itt született Mátyás király és Bocskai István fejedelem, s egyben ezt a várost tartják az unitárius vallás bölcsőjének is.

     A város területe 179,5 km2, Nagyváradtól 152 km-re, délkeletre fekszik. Pontosan Erdély szívében terül el, az Erdélyi-középhegység és az Erdélyi-medence közötti területen. Völgye a Kis-Szamossal és a Nádas-patakkal határos, de egyes városrészei a szomszédos patakok völgyébe is átnyúlnak.

     Éghajlat szempontjából Kolozsvár kontinentálisnak mondható, időjárását az Erdélyi-középhegység befolyásolja. Az éves középhőmérséklet 8,2 fok, a csapadék átlagos mennyiség pedig 663 mm.

     Kolozsváron számtalan látnivaló található, néhányat itt is megemlítünk:

 - Fellegvár: a XVIII. század első felében épült ez a vár az osztrák hadvezetés keze által. A Szamos bal partján helyezkedik el, védelmi rendszerét vársánc, több épület, 3 kapu és 5 sarokbástya alkotta. A hajdani épületből ma csupán néhány kapu és a vársánc maradt meg, de a magaslatról csodálatos kilátás nyílik a városra.

 - Sétatér: ez a csodálatos tér a Kis-Szamos partján terül el. A tér területe 13 hektár, kapuit az 1830-as években nyitotta meg. Pákey Lajos tervei alapján az 1800-as évek végén egy korcsolyapavilon, valamint egy kioszk épült a tér belsejében. A környezet csodálatos, minden turista számára kötelező ellátogatni ide.

 - Ásványtani Múzeum: a múzeum gyűjteménye a hajdani Ferenc József Egyetem Ásványtani karának mintadarabjain alapul. Az évek alatt alaposan átrendeződött a kollekció az adományoknak, cseréknek és beszerzéseknek köszönhetően. Jelenleg a múzeumban 16500 mintadarab található, mely gyűjtemény 12500 ásványból, 3700 áttetsző drágakőből, valamint 223 meteorit darabból áll.

 - Torony: a főtér közelében helyezkedik el Kolozsvár egyik legrégibbnek számító épületmaradványa. Az épület a hajdani Óvár XIII. századi saroktornyaként épült, és hosszú ideig a város börtöneként szolgált. Csupán néhány lépcsőn kell itt leereszkednünk, hogy belépjünk az egykoron középkori fogdaként funkcionáló helyiségbe. A látogatót rögtön megcsapja az irtózatos levegő, középkori hangulatot idézve.

 - Erdély Nemzeti Történelmi Múzeuma: mindenkinek, aki érdeklődik Erdély történelme iránt, kötelező ellátogatni ide, hiszen a múzeum tárlatának segítségével mindent megtudhatunk a régióról. A múzeum rendelkezik régészeti, középkori- és újkori történelmi részleggel, de találhatunk itt római- és középkori kőtárat is. A kiállítási tárgyak száma meghaladja a 400 ezret.

  A fent látható felsorolás csupán töredéke annak, amit Kolozsvár a turisták számára nyújt. Szinte minden utcasarkon találhatunk egy érdekes látnivalót, nem is beszélve a város csodálatos hangulatáról. Kolozsvár igazi történelmi város, kötelező látnivaló mindenki számára!