Középfüld

ismertető


Megye: Szilágy megye.
Erdély régió.

Középfüld Ketesd és Váralmás között, az Almás medencében elhelyezkedő falu, Bánffyhunyadtól nem messze, Szilágy megyében.

Elnevezése


Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről, a 15. századból származnak. Az idők során többféle elnevezése is ismert: Lözép-Füld, Fildu-gyin-misloc, Füld (Közép-), Fildu din mislok, Fildul de mijloc.

Lakossága


Az 1880-as források arról számolnak be, hogy az itt élő 640 emberből mindössze 5 magyar. Ez az arány 1992-re annyit módosul, hogy ekkor már egy magyar lakosa sincs a településnek. Felekezeti hovatartozást tekintve1880-ban  az emberek nagy része görög katolikus, 640 lakosából mindössze 5 ember izraelista. 1992-ben az itt élő emberek nagy része román nemzetiségű, akik ortodox hűek. Mindössze egy ember vallotta magát pünkösdistának.

Története röviden:

Napjainkban is a lakosság legnagyobb része román nemzetiségű. Az 1600-as években települtek be erre a területre, amit egy forrás is dokumentál, hiszen a településről  "Tres pos volahales Harumfyld"- ként ír.

Egy sajátos adózási forma, a juhötveneddel való adózási listán is rajta van a település, ez egyértelmű bizonyítéka a román nemzetiségűek jelenlétének.

A 15. században az egész uradalom a Sebesvárral együtt a Bánffy család tulajdonába kerül, hiszen Zsigmond király nekik adományozta. A Bánffy család kezében így kalotaszeg legnagyobb és legjelentősebb birtoka összpontosul.

1920-ban, mikor érvénybe lépett a trianoni békediktátum, a falu kikerült a Kolozs vármegyei  bánffyhunyadi járásból.

Látnivalók

  • a 20. században keletkezett ortodox temploma
  • 19. századi építmény eredetileg görög katolikus zsindelyes fatemploma, melyhez magas tornyok tartoznak.

Fotók a régióból

Ajánlat
Borzont
Gyergyószárhegy-Güdüc
Gyergyószentmiklós