Macskamező

ismertető


Megye: Máramaros megye.
Erdély régió.

Macskamező a Lápos folyó két partján fekvő település Magyarlápostól mintegy 2 km-re Erdélyben, Máramaros megyében.

A Lápos-vidéken fekvő települést sok térkép tévesen említ, hiszen összekeverik a Kolozs megyei Macskakővel.

Története röviden:


Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről a 16. századból származnak. Ezen források még Machkamezew -ként említik. Egyes teóriák szerint a Vele család felmenői alapították. A dinasztia egyik tagja a hagyomány szerint elejtett egy vadmacskát.

Az 1500-as források tanusága szerint a Bánffy család uradalmához tartozó település a későbbiekben átkerült Csicsó várához, vajdája pedig Vele György lett.
Az idő múlásával több itt élő család szerzett nemesi rangot.

Népessége:


Az 1850-es népszámlálási adatok arról számolnak be, hogy a lakosság etnikailag és vallási tekintetben is rendkívül sokszínű. Az itt élő emberek közül legtöbben román nemzetiségek, de élnek itt cigányok, zsidók és magyarok is. Legtöbben ortodoxok, de nem elhanyagolható a görög katolikusok, a zsidók, a római katolikusok és a reformátusok száma sem.

1992-ben még mindig a románság számaránya a legnagyobb, de ezen források már csak cigány kisebbségről számolnak be. A jelen lévő vallások : ortodox és pünkösdista.

  Látnivalók:

  • A 18. században Szamossósmezőn épült ortodox fatemplomot a Szent Arkangyaloknak szentelték fel. A Macskamezői lakosság a 19. század végén vásárolta fel és szállította át saját településére.
  • Ortodox fatemploma Szent Demeter tiszteletére lett felszentelve.
  • A Lápos folyó áttörése Macskamezőn veszi kezdetét és egészen Kővárremetéig tart.

   Gazdasági szempontból meghatározó. . .

   a falu határában lévő vas és mangánércbánya. Fontos még megemlíteni, hogy ez a terület gazdag nyersanyag és ásványkincskészlettel rendelkezik, ugyanis szinderit, megnetit és muszkovitlelőhely.