Makfalva

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Makfalva a Kis-Küküllő folyó jobb partján fekvő Maros megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Cséje, Hármasfalu, Kibéd, Székelyabod és Szolokma.
Kis-Küküllő középső folyásának talán legfontosabb települése Erdőszentgyörgytől csupán 10 kilométerre található, nem messze Szovátától.Elnevezése. . .

Előtagja: a török Mak személynévből származik. A magu szó magyarra fordítva annyit tesz: dícséret.
Egyesek szerint a román makk tükörfordítása.
Megint mások úgy vélik, hogy az ekkor itt álló Makk várról ered a név.

Története röviden


A település határától nem messze népvándorláskori sáncnyomokra bukkantak. Tehát kétségtelen, hogy hosszú idők óta lakott terület. Várhegy a külterületén áll, ezen található Maka vára.
A település régi és mostani területe nem esik egybe. Korábban a Váruta tövében álló őrtorony köré telepedhettek le. Itt viszont tűzvész pusztított . A lakosság ezután vándorolt a Kis-Küküllő partjára. A területet földrengés rázta meg, ezután a folyó bal partján telepedtek le. Az 1500-as években pusztító földrengés helyrehozhatatlan károkat okozott.

Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.
1992-es népszámlálási adatok ennél kissé árnyaltabb képet mutattak, a domináns számú magyarság mellett ugyanis élt itt román és cigány nemzetiségű is.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Nyárádszeredai járás szerves részét Maros-Torda vármegyében.


Látnivalói

  • Két református temploma a földcsuszamlás miatt összedőlt. Napjainkban látható református templomát a XX. században építették.
  • A Dósa-udvarház épülete ma néprajzi múzeumnak ad otthont.
  • Wesselényi Miklós építtette az itteni iskola épületét.
  • Falumúzeumában számtalan páratlan fazekasedény van kiállítva. Vas Áron csodálatos szobrait is megtekinthetik az ide látogatók.

    Itt született. . .

    Dósa Dániel aljegyző, aki történészként és publicistaként is jeleskedett. A Dósa család befolyása egyébként nagy volt a környéken. Több jeles tagja a családnak itt született és itt élt.