Malomvíz

ismertető


Megye: Hunyad megye.
Erdély régió.

Malomvíz Hátszegtől csupán 19 km-re fekvő községközpont Hunyad megyében. Közigazgatásilag hozzátartozik: Gureny, Kisosztró, Klopotiva, Malomvízszuszény, Nagyosztró, Ohábasibisel, Osztrovel, Uncsukfalva és Vályadilsi.

Története röviden


Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a 14. századból származnak. Ezen forrásokban még Malomwyz- ként olvashatunk róla. Napjainkban is látható az egykor a várhegy oldalában álló Kolcvár romjai. Az első torony az 1600-as években keletkezett, valószínű a Kende család megbízásából. Maga a vár feltehetően az 1700-as években épült fel.

A török hódításoknak azonban nem tudott ellenállni, a 17. században még őrség volt benne. A források a későbbiekben abszolút nem említik. Ásatások során az egykori vár alatt kápolna romjait tárták fel.  

A Kendeffy család által építtetett kastélyban tiszteletét tette Rudolf trónörökös.

1910-es népszámlálási adatok arról számolnak be, hogy a lakosság nagy része román. Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig volt a Hátszegi járás része Hunyad vármegyében.

1992-es statisztikák alapján az itt élő nemzetiségek közül legjelentősebb a románság számaránya, 4402 lakosából (társközségeket is beleértve) mindössze 79 ember vallotta magát magyarnak, 67 ember cigánynak, 2 ember pedig németnek.