Mészkő

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Mészkő a Tordai - hasadék keleti bejáratánál fekvő falu, mely Tordától csupán 8 km-re található Kolozs megyében.

Elnevezése

A település nevét minden bizonnyal az itt fellelhető mészkőhegyekről kapta, míg román neve a cheie annyit tesz: hasadék, utalva ezzel a falu földrajzi elhelyezkedésére.

Története röviden

Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a XIV. századból származnak. Ezen forrásokban még Mezkuként olvashatunk róla, továbbá beszámolnak arról is, hogy a falu már ebben az időszakban is templommal rendelkezett.

1910-es népszámlálási adatok szerint az itt élő lakosság nagy része román nemzetiségű, de jelentős a magyarság számaránya is.
Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig  volt a Tordai járás része Torda-Aranyos vármegyében.
1992-es adatok arról számolnak be, hogy a lakosság rendkívül homogén, nemzetiségüket tekintve valamennyien románok.


Látnivalók


 • A település határától nem messze terül el a Tordai hasadék.
 • Szintén a település határában található a Hesdák patak szurdokvölgye, mely rendkívül hosszú, 3 km. Napjainkban csaknem 50 barlang van itt. Az egykori barlangok beszakadtak, így jött létre a szurdokvölgy. Keletkezését azonban számos legenda övezi. Ezen legendák közül talán a legismertebb Szent László királyhoz fűződik. A király a kunok elleni harc alkalmában egy imát mormolt, mire a hegy félbehasadt, mély szakadék képződött, a kun sereg pedig egytől egyig belezuhant.
  Bizonyos azonban, hogy a tatár, török seregek támadásakor a lakosság a barlangokban talált menedéket. A barlang bejáratánál az Erdélyi Kárpát Egyesület megbízásából építtetett menedékház áll.  
 • A település temploma román stílusban épült a XIII. században, de többször is átépítették az unitárius templomot.

  Mészkő híres emberei

  Itt látta meg a napvilágot Gálffy Zsigmond a klasszika-filológus, aki emellett műfordítással is foglalkozott.
  Itt nyugszik a falu egykori unitárius papja, a népművelő Balázs Ferenc.