Mezőpanit

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Mezőpanit
 a Rét-patak völgyében található Maros megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi falvak tartoznak: , Csittszentiván, Harcó, Mezőbergenye, Székelykövesd.
Maroslvásárhely csupán 6 kilométerre található innen. (


Története röviden

Az első források a XIV. században említik, temploma miatt, ekkor még Pambus néven. Lakosai kizárólag csak székely nemzetiségűek voltak. A XVI. században a község áttért a református hitre. A fejedelemségek közül innen származott az Alárdi család. A XIX. században tűzvész pusztította el a falu jelentős részét. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar, kis létszámú románsággal. 1992-es népszámlálási adatok alapján a lakosság nagy része magyar, román kisebbséggel. A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte az Maros alsó járás részét Maros-Torda vármegyében.

Látnivalói

  • A hagyomán szerint, a faluban kápolna állt, mely a XVII század első éveiben épülhetett. Sajnos mára már semmi sem látható belőle.
  • A XV. században építették református templomát, mely a gótikus stílusjegyeket tükrözi. Azonban tornya csak a XVII században épült meg, addig folyamatosan bővítették. Viszont kapubejárata még az eredeti.
  • Két ortodox templommal is rendelezik. A régebbi a XIX században épült. Anyagát tekintve: fa. A másikat csak az ezredforduló után kezdték építeni jelentős állami támogatással.2000 és 2001 körül.
  • Bethlen Gábor fejedelem -udvarházat a XIX. században építették át, klasszicista stílusban.