Mezősámsond

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Mezősámsond a Komlód völgyének nyugati oldalán a Sámsondi-patak mentén fekvő Maros megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Édeságtelek, Feketepuszta és Kislekence.
Marosvásárhely innen csupán 18 kilométerre található.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XIV. századból származik. Ebben a forrásban még Samsondként olvashatunk róla.

1910-es adatok alapján a lakosság nagy része román, de majdnem ilyen jelentős a magyar nemzetiségűek számaránya is. Német nemzetiségűnek csupán tíz fő vallotta magát.

1992-re ez az arány csupán annyiban módosult, hogy legnagyobb arányban ekkor a magyarság van, továbbra is jelentős a románok száma, nyolcvankét fő pedig cigánynak vallotta magát.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a marosi felső járás szerves részét Maros-Torda vármegyében.


Látnivalói

  • a barokk stílusjegyeket magán hordozó Rhédey-kastély, melyek Rhédey Mihály építtetett a XVIII. században.
  • A falu feletti Pogányvár elnevezésű bozótos hegytetőn valamikor vár volt, ennek maradványaira sem bukkantak.
  • XIX. századi református temploma és XVIII. századi római katolikus temploma. A településen ortodox templom és a görög katolikus híveknek pedig monostorul volt. A monostort a Monatesria nevű helyen találhattuk.
  • Ásványvíz és sós vízű forrás tör felszínre a Mocsár elnevezésű határrészen, valamint a település határában metángázra bukkantak.

    Híres emberek

    • A XVIII. század második felében itt született a híres történész, nyelvész, a románok történetírója, Gheorghe Şincai, akinek a szobrát a római katolikus templom előtt találják az idelátogatók.  
    • A magyar miniszterelnök itt élt.