Mikeháza

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Mikeháza a Nagy-Szamos bal partján fekvő falu Déstől mindössze 4 km-re. A Kolozs megyei községközponthoz tartozik közigazgatásilag:  Nyíres, Szentbenedek, Szentmargita és Dîmbu Mare.  

Története röviden


Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a XIV. századból származnak.
Az 1910-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része román, de a magyar kisebbség száma sem elhanyagolható. Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig volt a Dési járás része, Szolnok-Doboka megyében.
1992-es adatok arról számolnak be, hogy az itt élők döntő többsége román nemzetiségű jelentős magyar kisebbséggel. 3888-lakosából 77 fő pedig cigánynak vallotta magát.

A településen található az a görög katolikus templom, melyek Mária képe elmondások szerint a XVII. század utolsó évtizedeiben könnyeket hullajtott. A későbbiekben Kopcsa János tulajdonát képezte, ő viszont a gyülekezetnek ajánlotta. A birtokos gróf családból származó Kornis Zsigmond birtokában is volt, aki kastélyába hurcoltatta, a falu gyülekezetének heves tiltakozása ellenére is. A kolozsvári jezsuiták birtokába Kollonich Lipót közreműködésével került és jelenleg is a piarista templomot gazdagítja. A mikolaiak egy másolattal kényszerültek beérni.
Ezt a másolatot is ellopták a Kornis kastély kaputornyából. Egyesek azt állítják, hogy a füzesmikolai múzeumban őrzik.