Nagybocskó

ismertető


Megye: Máramaros megye.
Erdély régió.

Nagybocskó a Tisza folyó bal partján fekvő falu, Máramarosszigettől csupán 9 km-re, Máramaros megyében található.

Neve:


egy szláv főnévből származik. A "bicsok" főnév annyit tesz tinó, bika.

Története röviden:


Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről a 14. századból származnak. Ezen források még Boshko- ként írnak róla.


Nagybocskó a 16. században a Báthory- család birtoka, akik a Rákóczi szabadságharc végét követően udvarházat építtettek ide, majd a lakosság drasztikus pusztulását németek betelepítésével kívánták orvosolni.


Nagybocskó több kisebb környező település összeolvadásából jött létre. (
Kisbocskó, Nagybocskó és Németbocskó).


Az 1910-es népszámlálási adatok arról számolnak be, hogy a települések élő nemzetiségek közül legnagyobb számban a ruszinok vannak jelen, de jelentős a magyarság és a németek száma is. A Trianoni békeszerződés nyomán Romániához csatolták Németbocskót, azaz a települést megcsonkították.

1992-es adatok szerint a lakosság nagy része ukrán, jelentős a román kisebbség. 4681 lakosából mindössze 853 ember vallotta magát magyarnak, 22 ember cigánynak, 3 fő pedig németnek.

Látnivalók:

Egyik fő látványossága az 1500-as években épült római katolikus templom. Az idők során többször is át kellett építeni. Ebből kifolyólag az eredetileg gótikus stílusjegyeket magán viselő templomra, már nem jellemző tipikusan egy stílusjegy sem.