Nagytalmács

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Nagytalmács (románul Tălmaciu, németül Talmesch): falu a mai Romániában Szeben megyében. Községközpont, Colonia Tălmăciu és Kistalmács tartozik hozzá.

Fekvése

Nagyszebentől 19 km-re délkeletre fekszik az Olt folyó partján.

Története röviden

Az első írásos források, melyek említik, a XIII. századból származnak. Ebben a forrásban még Tolmachként olvashatunk róla. A falu határától nem messze található egy hegy, melyen a Vöröstoronyi szoros egyik bejáratát védte egy erődített vár, mely feltehetően a XIV. században keletkezett. A későbbiekben az erdélyi vajda rendelkezett felette, majd V. László király döntése által előbb a hét szász szék részét képezte, majd lerombolták. A szebeniektől bár megkaparintotta Majláth István, de a lakók rövidesen visszaszerezték. Napjainkban már csak néhány maradvány tekinthető meg.

1910-es népszámlálási adatok alapján a lakosság nagy része német nemzetiségű, de nem elhanyagolható a románság és a magyarság számaránya sem.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig volt a Nagydisznódi járás szerves része Szeben vármegyében.

1992-es népszámlálási adatok arról árulkodnak, hogy a lakosság nagy részét már a román nemzetiségűek képezik, de továbbra is él itt jelentős számú németség, cigányság és magyarság is.