Nemes

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Nemes Medgyes közelében fekvő falu, melyhez közigazgatásilag a szintén Szeben megyei falu, Muzsna tartozik. A település földrajzi adottságainak hála határától nem messze gyümölcsök termesztése folyik. A gyümölcsök közül is ki kell emelni a szőlőt, melynek minősége rendkívül jó.


Története röviden


Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről a XIV. század második feléből származnak. Az idők során többféle névalakja is ismert: Nyms vagy Nympz , villa Nymisch , Nymys , Nimes .

Az 1500-as években keletkezett összeírások kb 40 gazdát dokumentáltak. A XVII. században tűzvész pusztított a településen, az így felmerülő károk kompenzálásaképp a lakosságnak egy évig nem kellett adóznia.

1910-es adatok alapján az itteni lakosság száma 536, három évtizeddel később már 543 lélekszámú településként írnak róla a források.

Nemesen volt. . .

a XIX. században evangélikus lelkész Stephan Ludwig Roth.

A település látnivalója

  • A XV. században felépített evangélikus templom, melyet erődíteni is kellett. Az idők során többször is szükségessé vált átalakítása. A XVIII. században egyik életveszélyessé vált hajóját teljesen renoválták. Falain késő gótikus festmények díszelegnek, az oltára pedig reneszánsz. A XVIII. században boltíveket húztak fel, majd az ezt követő évszázadban a templomot harangtoronnyal toldották meg. Mindkét harangján egy-egy felirat áll.

Fotók a régióból

Ajánlat
Balavásár
Homoródfürdő
Székelyudvarhely
Gyergyóalfalu