Ozsdola

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Ozsdola (románul Ojdula):A Berecki-hegység lábánál a Kápolna-patak völgyében Kovászna megyei község, melyhez közigazgatásilag az alábbi település tartozik:Hilib. Füzesgyarmattal alkot testvérvárost. Kézdivásárhely csupán 9 km-re található innen.

Elnevezése

A monda szerint nevét egy Osd nevű székely emberről és a birtokában lévő ólról kapta.

Története röviden

A XIV. században említik először, ekkor még Usdula néven. Várának romjai ma is jól láthatók. Egészen pontosan a  Putna-szorosban levő Jáhorosnál. A helyieknek régen menedéket biztosított az Égés-patak völgyében meghúzódó Várbérc. Kisebb fürdőtelepek alakultak a Jáhosbérc mellett lévő  szénsavfeltöréseknél. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett élt itt román, cigány, és német nemzetiségű is.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Kézdi járás szerves részét Háromszék vármegyében.

Látnivalói

  • Első temploma a XIV. században épült . Ezt azonban a XIX. században történt földrengés teljesen elpusztította. Ma templomát a XIX. században emelték. Szentélye a Kun- kastélyban volt megtalálható. A falu ortodox templommal is büszkélkedik. Kastélyának romjai ma is jól láthatók a templom közelében.

Itt született

  • Gróf Kun Kocsárd főispán és  országgyűlési képviselő. Mezőgazdasági iskola és kollégium alapítója.
  • A XIX. században Zsögön Zoltán költő.