Rév

ismertető


Megye: Bihar megye.
Erdély régió.

Rév Nagyváradtól csupán 15 km-re fekvő település, mely egyben községközpont Kolozsvár és Nagyvárad között. A falu Bihar megyében található. Egyik érdekessége földrajzi elhelyezkedése, ugyanis a Királyerdő mésztömbjeinél fekvő település tengerszint feletti magassága 280-370 méter.

Neve. . .

kapcsolatban áll a Körös folyón átvezető révvel. Román elnevezése egy magyar névból ered.

Története röviden


Az első írásos források, melyek említést tesznek róla a 13. századból származnak. Ezen írásokban még Portus Crisy-ként olvashatunk róla.   Fontos volt földrajzi elhelyezkedése, hiszen az erdélyi fennsíkok és sziklák övezte teróleten az egyetlen átjáró volt az Alföld és Erdély között. Kereskedelmi útvonalon szállítottak itt különböző termékeket (pl. : sót) nagyobb városok felé. Ez a helyzet adott alkalmat arra, hogy a kereskedelmi útvonal mentén több vámszedő hely is kialakulhasson. A tutajok, melyek szállítóeszközként funkcionáltak a Tündérvár elnevezésű részen kötöttek ki.

1773-as kezdetlegesnek mondható népszámlálási adatok a magyarság dominanciájáról számolnak be a terület kapcsán. Napjainkban számuk drasztikusan lecsökkent, az itt élők arányának 20%-át sem érik el a magyarok.

Látnivalók


Gyakran illetik Erdélyt a "természet dús tárháza"-jelzővel. dr Hermann Antal egyetemi tanár írásaiban meleg szavakkal illeti.

Az erdélyi Rév település könnnyen megközelíthető mind autóval az E60-as főutról letérve, mind vonattal, hiszen a községnek három megállója is van, és Révre menet a második megállónál kell leszállni.

A településre érkezvén viszont a Sebes-Körös révi szoroshoz már csak gyalog lehet eljutni és bejárni azt. A szoros ugyanis nehezen megközelíthető helyen található, a Királyerdő mészkőfennsíkjánál, a Cholnoky mészkőtömbben.

Rév futballpályája után, közvetlenül a bal oldalon tekinthető meg a Porogyiró forrásbarlang.

A Körös folyó vizének beszivárgása a mészkőbarlangban karsztosodást eredményezett.
Páratlan látvány tárul az ide látogatók szeme elé, hiszem a hófehér sziklafalak mellett, csaknem 70 barlang barangolható be.   (pl. : Zichy-cseppkőbarlang és vízesése , Devence-barlangok, Pince-, Kecske-barlang) .
Napjainkban a természet nyújtotta, szemet gyönyörködtető látványt, elektronikus berendezésekkel is fokozzák.   Ezek sajnos a barlangok nedvességtartalma miatt gyakran meghibásodtak és tönkrementek , de a Körösvidéki Múzeum pénzügyi támogatásának hála, a rehabilitáció sikerült.

Emellett tervbe vették a Zichy-menedékház felújítását is.

A kőzetek és karsztképződések mellett a különleges növényvilág is feledhetetlen látványt nyújt az ide érkezőknek. Találkozunk itt edényes növényekkel( virágos növény, páfrányféle, moha, gomba, zuzmó, egysejtű) .

Az innen nem messze lévő tízfalusi Öreg barlang és a Menekültek- barlangjához az EKE munkássága által kiváló minőségű utakon kirándulhatnak az ide látogatók.

Réven megannyi színvonalas szálláshely várja az idelátogatókat. . .

  • A település és Vársonkolyos határában található a La Contele Dracula fogadó.
  • A Cozma - Cori Men panzió is rendkívül színvonalas.

Fotók a régióból

Ajánlat
Jósikafalva
Kalotaszentkirály
Csíkpálfalva
Gyergyószentmiklós