Szárhegy/ Gyergyószárhegy

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Szárhegy a Szármány-hegy déli oldalán fekvő Hargita megyei nagyközség, melyhez közigazgatásilag Güdüc tartozik. Gyergyószentmiklós innen csupán öt kilométerre található.
Gyergyószárhegynek is nevezik egyébként a települést.

Elnevezése:
Minden bizonnyal az itteni hegyről származik, melyet Szár-hegyként ismertek.

Története röviden

Az itteni kastély közelében bronzkori és középkori leletekre bukkantak. Ezért mondható, hogy ez a terület ősidők óta lakott. A Lázár család jelentős befolyással rendelkezett itt, várkastélyt is építtettek, melyet erődítettek. A XV. században már díszes reneszánsz udvar állt itt.


Fontossága abban is állt, hogy a Székelyföld katonai-közigazgatási központjává avanzsálódott. Bethlen Gábor fejedelem gyermekkorának jelentős részét itt töltötte. A XVII. század második felében a betörő tatár és moldvai seregeket Gábor diák székely csapata sikeresen legyőzte és kiűzte innen. Ennek a csatának székely áldozatait a Tatárdomb alatt helyezték örök nyugalomra. Az ütközetre egy emléktábla is emlékeztet.
A XVII. században Lázár István földet adományozott a ferenceseknek, akik megépítették kápolnájukat. A század második felében érkezett meg Kájoni János, aki új épületet építtetett.
A XVIII. század elején Acton seregei lágba borították az itteni várkastélyt. Bár megkísérelték helyreállítását, a XIX. században teljesen tönkre ment. Ezen évszázad folyamán a kolostorban is tűzvész pusztított, de ezt szerencsére újjáépítették.

Lakosság:
1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar, de nem elhanyagolható az itt élő  román és német kisebbség számaránya sem.
1992-es statisztikák arról árulkodnak, hogy a domináns számú magyar, a továbbra is kisebbségben lévő románok mellett ekkor már cigányok is éltek itt.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a gyergyószentmiklósi járás szerves részét Csík vármegyében.

Látnivalói

  • A Lázár-várkastély helyreállítása megkezdődött. 1974-óta alkotótáborokat rendeznek benne.
  • A XIII. században épült román stílusú római katolikus templom. Ezt átalakították az 1400-as években, az akkor uralkodó korstílus, a gótika jegyében. Tornya XV. századi. Egy tűzvész martalékává vált a XVI. században, a reformátusok még az oltárakat is lángba borították. Az újjáépítés a XVIII. században történt, majd a XX. század első felében került sor a bővítésre és a torony magasítására.
  • A nagybaconi Balló család építette újjá a Szármány-hegyen épített XV. századi kápolnát, melyet egykor Szent Antal tiszteletére szenteltek fel.
  • Szintén a Szármány hegy közelében ferences kolostor és templom épült. Itt áll az egykori rendházfőnök Kájoni János szobra.
  • Lázár-várkastély, melynek renoválási folyamata nemrég vette kezdetét. Az épület egyébként alkotótáboroknak is helyet nyújt.

Fotók a régióból

Ajánlat
Gyergyószentmiklós
Kolozsvár
Homoródfürdő