Szászfenes

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Szászfenes Kolozsvártól mindössze 7 km-re található falu, mely Kolozs megyében fekszik. Közigazgatásilag hozzá tartozik: Isztolna, Kolozstótfalu és Magyarlóna.

Története röviden

Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a XIII. század végéről származnak. Ezen forrásokban még Zaazfenesként olvashatunk róla. A településen található Várhegyen megtekinthetőek az egykor itt álló Fenesvár romjai. Az 1241-1242-es tatárjáráskor a vár elpusztult, de Péter erdélyi püspök újjáépíttette. Ezután egészen 1437-ig áll, de az ekkor bekövetkező parasztfelkelés miatt porig rombolódott. Ezen a területe több történelmi esemény is zajlott: itt sebezték halálra az erdélyi fejedelmet II. Rákóczi Györgyöt. Az egykor itt álló Mikes család által építtetett kastélyt a második világháború utolsó évében rombolták le.

1910-es népszámlálási adatok arról számolnak be, hogy a lakosság nagy része román, de jelentős a magyar kisebbség is. Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálsáig volt a Gyalui járás része Kolozs vármegyében.
1992-es összírások alapján az itteni lakosság nemzetiségi összetételét illetően még mindig a románok dominanciájáról beszélhetünk, de továbbra is élnek itt magyarok emellet cigány és német nemzetiségűek is.

Szászfenes látványossága

a gótikus stílusban épült római katolikus temploma.