Szászváros

ismertető


Megye: Hunyad megye.
Erdély régió.

Szászváros Dévától mindössze 23 km-re található Hunyad megyei település, melyhez közigazgatásilag hozzátartozik Kasztó.

Elnevezése

Az egykor itt élő szász telepes lakosság nyomán kapta ezt a nevet. A román névalak pedig a magyar Orăştie  (város) főnévből ered.

Története röviden


Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a 13. századból származnak. II. András király könyvében, az Andreanumban még Waras-ként írnak róla. A lakosság nagy része akkoriban szász telepes volt. A török támadások miatt számuk drasztikusan lecsökkent, majd kihaltak. Az így fellépő problémát a románság betelepülése orvosolta.

Fontos történelmi esemény zajlott itt 1849-ben, ugyanis Bem honvéd seregére vereséget mértek a császári csapatok.

Az 1910-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része román, de nem elhanyagolható a magyarok, a németek és a cigányok száma sem.

Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig a Szászvárosi járás székhelye Hunyad vármegyében. 2002-es összeírások alapján a lakosság döntő többsége román nemzetiségű, de élnek itt cigányok, magyarok, németek és egyéb nemzetiségűek is.

Kulturális központnak számított, hiszen itt állt az I. Apafi Mihály alapította középiskola. Ezen kívűl más középiskola a megyében nem volt. Az épületet a huszadik században többször is renoválták.

Az épület bejárata előtt állt egykor gróf Kuun Géza és gróf Kún Kocsárd mellszobra. Mindkettő mostmár a város református templomában látogatható.

Fontos kulturális momentumnak számított, amikor itt nyomtatták ki a cirill betűvel íródott román ősnyomtatványt, a Szászvárosi Ószövetséget a 16. században.

Látványosságok:

A településen található református templom az 1600-as években, az evangélikus templom pedig az 1800-as években épült. A két építmény mögött állt a kör alaprajzú kápolna, melynek maradványira a régészek bukkantak rá 1990-ben.
A román népművészetről átfogó képet nyújt a város közelében látogatható néprajzi múzeum.

    Szászváros híres emberei

    Itt látta meg a napvilágot a híres humanista Oláh Miklós. Dévai Szent Ferenc alapítvány gyermekvédelmi központját Böjte Csaba nyitotta meg.